Elméletek és hitviták az agilitás árnyékában

AGILISMEGOLDASOK.HU > Blog > AGILITÁS > Elméletek és hitviták az agilitás árnyékában

Az agilitás ebben segít, a tervszerű változást hozza az életünkbe

Általában megmosolyogva olvasom azokat a cikkeket, amelyekhez tartozó kommentekben szakértők és kevésbé szakértők, gyakran vérremenő szócsatákat vívnak, hogy vajon mi az ideális módszertani megközelítés egy projekt végrehajtására. Úgy gondoltam már kezd kialakulni az a konszenzus szakmai körökben, mely szerint az egyes módszertanok alkalmazhatóságának megvan a maga helye és ideje. Azonban utóbbi időben egyre inkább úgy látom, tévedtem. Ahogy az agilitás kezd teret nyerni, megjelennek az újabb és újabb cikkek arról, hogy az agilitás csupán egy újabb felfújt lufi. Mi több a JPÉ,  “józan paraszti ész”, diktálta szabályok alkalmazása legalább olyan hatékonyak tudnak lenni.

Előre bocsátom nem vállalkozom arra, hogy bárkit meggyőzzek ennek az utóbbi elméletnek a helyességéről vagy helytelenségéről, egyszerűen szeretnék hozzátenni néhány gondolatot a jelenséghez.

Tanulni kiváltság

Nem kívánom felsorolni sem az előnyöket, sem a hátrányokat, amelyeket az egyes módszertanok alkalmazásával járhatnak, azokról rengeteg cikket találhatsz az interneten. Helyette felteszem a kérdést, vajon az agilitás vagy az egyéb oly népszerű módszertanok nem azért vannak, hogy segítsenek kilépnünk a mindennapokból, hogy utat mutassanak a felgyorsult világunkban?

Azt hiszem az tagadhatatlan tény, hogy az információs technológiák robbanásszerű fejlődésével, a szinte semmiből előretörő vállalkozások korában, vállalkozóbb szellemű embertársaimban felmerült a kérdés, mit csinálnak azok a fiúk, pl. az UBER-nél másként mint én, vagy a cégem?. Amellett, hogy feltételezhetőleg megfelelő tőke állt rendelkezésükre az első vállalkozásuk beindítására, valószínűleg jellemzi őket egy jó adag nyitottság is, nyitottság a változásra. Ezen felül biztosan volt egy bomba jó, vagy egyedi ötletük, és minden bizonnyal volt információtechnológiai ismeretük is.

Elárulom a Te (vagy az én) vállalkozásdból / projekted(m)ből valószínűleg nem lesz akkora durranás, mint a fent példaként említett UBER. Mindezt azért merem ilyen biztosan állítani, mert bár az ötleted elég jó lehet, de 99,99999%, hogy nem egyedi a világon. Talán a siker legtöbb egyéb hozzávalója is rendelkezésedre áll, mégis a mikrokörnyezeted nem teszi lehetővé a bombasztikus világsikert. Ellenben, hogy mondjak valami jót is, hiszek abban, hogy ha elég nyitottak vagyunk a változásra, van egy tervünk, egy végrehajtási módszertanunk, akkor mi is nagyon sokat elérhetünk. Nos, az agilitás ebben segít, a tervszerű változást hozza az életünkbe.

Úgy gondolom nem csak a legjobbaktól tanulni kiváltság, tanulni és fejlődni bárkitől jó. Az agilitás nem mást tesz, mint utat mutat, szabályotott keretek között megmutatja, hogyan figyeljünk másokra, hogyan készítsünk maximális ügyfél értéket nyújtó és hordozó alkalmazásokat / szoftvereket / termékeket.

Kétségtelen, teheted mindezt a JPÉ segítségével is, de amint mondtam az egyik nagyon fontos lépés a siker felé a folyamatos nyitottság a változásokra. Ha élből elutasítod, megtagadod pl. az agilitást vagy a lean jól kitalált elemeit, helyette fel akarod találni a spanyol viaszt újra és újra, akkor valóban jó úton jársz? Az energiáidat nem lenne hasznosabb másra összpontosítani?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.