A folyamatos szervezetfejlesztés technikája I.

AGILISMEGOLDASOK.HU > Blog > AGILITÁS > A folyamatos szervezetfejlesztés technikája I.

Sokan úgy gondolják, hogy ha van egy jól megalkotott folyamatuk, van egy sztenderdük, ami kiszolgálja a mai napot, az minden bizonnyal jól fogja szolgálni a holnapot is. Én azt mondom ez illúzió.

Sokat gondolkoztam azon, hogyan kezdjek neki ennek a blogbejegyzésnek, hiszen ezerféleképpen neki lehet futni, s a kimenet ugyanúgy lehet értelmes és értékes, mint teljességgel haszontalan. Végül arra jutottam, hogy a szándék megvan, már csak el kell kezdeni, a többi majd jön magától. A legrosszabb kimenet, ha a kukába landol. Ez utóbbi vállalható kockázat, mert végső soron jelen esetben mindössze az én időm az, ami kárba mehet.

S itt a következő kérdés, valóban egy rosszul kivitelezett feladat egyértelműen bukást jelent? Esetleg, ha ügyes leszek és megvizsgálom mit csináltam rosszul, a végén épp oly, mi több, hasznosabb is lehet, mint az eredeti tervem során gondoltam?

Azt hiszem, egy szervezeti változás elindítása előtt is nagyon hasonló kérdésekkel találkozik egy vezető, persze a kockázatok és kimenetelük, és az esetlegesen okozott kár mértéke más, és más lehet, mégis, ami előre visz az az, hogy nagyon akarom, s bízom magamban. Ha ez utóbbiak megvannak, minden bizonnyal itt az ideje változtatni. Arra bíztatlak kedves olvasó, ha így vagy ezzel éppen Te is, kezdj neki és abba se hagyd!

Sokan úgy gondolják, hogy ha van egy jól megalkotott folyamatuk, van egy sztenderdük, ami kiszolgálja a mai napot, az minden bizonnyal jól fogja szolgálni a holnapot is. Én azt mondom ez illúzió. Gondoljunk csak bele, hány évenként jön elő cégünknél, hogy változtatásra van szükségünk, hányszor kell nekifutnunk annak, hogy újabb tanácsadó céget keressünk, aki majd felméri a folyamatainkat és megmondja, hogy hol kell javítanunk, módosítanunk. Átlagban én azt látom, hogy cégenként, ahol egyáltalán van ilyen, 3-6 évenként ez bekövetkezik. S minden egyes alkalommal újabb címkét is hozzá ragasztunk, az alapján milyen elveket képviselünk, vagy éppen ki az a tanácsadó cég, aki ezt végezte. Mi van akkor, ha én azt mondom, ez a felcímkézés már önmagában vesztét okozza, egy átalakulásnak, jelentős mértékben meghatározza és csökkenti a sikeres kimenet esélyét. Persze az is érdekes, hogy egy ilyen átalakítási folyamat végén vagy elején mit definiálunk, definiáltunk a siker kritériumának.

Azt is mondom, hogy a 3-6 évenkénti fenti célokra kiadott összegek legtöbb esetben elpazarolt összegek. Elpazarolt összegek, mert a mi szervezetünk önmaga képes lenne a megújulásra, méghozzá a folyamatos megújulásra. Biztos az, hogy egy külső szemlélő, szakértő meg tudja azt nekünk mondani mit és hogyan csináljunk? Ő jobban ismer minket, mint mi magunkat? Mi lenne, ha elég bátrak lennénk ahhoz, hogy elhiggyük mi is képesek vagyunk, mindarra, ami ahhoz kell, hogy mind sikeresebb és sikeresebbek legyünk?

Én, arra bíztatlak, légy bátor elindulni, légy bátor fejleszteni kollégáidat, mi több légy bátor bízni bennük. Ha ezek megvannak és nyitott vagy befogadni azt, hogy a világ megváltozott, egyedül nem tudsz mindent megoldani, viszont vannak vagy lehetnek igazán tehetséges és jó kollégáid, illetve ismered azokat a technikákat, amikkel a folyamatos fejlődést és javítás képességét is magadévá teheted, akkor biztosan állíthatom máris képes lettél arra, hogy sikeresebb és sikeresebb legyél. Ha még bizonytalan vagy, légy bátor önmagad fejleszteni, légy bátor az egodat legyőzni, s a többi is jön idővel. Így vagy úgy, de mindenképp jelentősen nagyot lépsz előre.

Következő alkalommal igyekszem kifejteni azt is, mit jelent részletesebbe a folyamatos fejlesztés technikája, hogyan lehet a gyakorlatba átvinni mindazokat az elveket, amikben hiszek és miután többen kérdeztétek, azt is elmondani én miért, és hogyan jutottam arra az elhatározásra, hogy e blogban fejtem ki gondolataimat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.