Virtuális tél HO köntösben

AGILISMEGOLDASOK.HU > Blog > VEZETÉS > Virtuális tél HO köntösben

Úgy gondolom mindezek a kérdések a vírus, a tél véghajrájában kiemelten fontosak, ezért mindenképpen feltételre, megválaszolásra kell, hogy kerüljenek, s mi több, szükség esetén cselekvés is kell tartozzon hozzájuk.

Érdekes utazásban volt részem a napokban, amikor azon gondolkoztam mik voltak a saját tapasztalataim akár vezetőként, akár önönmagamon belül az elmúlt évben, illetve milyen kihívásoknak nézhetnek elébe azok a jellemzően szellemi tevékenységet végző cégek, csapatokat vezető menedzserek, kollégák, akik munkatársai többnyire otthonról dolgoznak nap, mint nap. Hogyan kell viselkednie egy vezetőnek, projektmenedzsernek, mire kell odafigyelnünk a munkánkon túl, ha a szervezetünket produktív vonalon szeretnénk tartani. Vajon mennyiben tarthatóak azok a csapatépítést, csapat kohéziót fenntartó mintázatok, amelyeket korábbról ismertünk és alkalmaztunk a mindennapokban, s vajon mennyi, milyen minőségű extra energiát kell befektetni a lojalitás fenttartásába. Mindezeken túl kitől várhatja a cég ezt a munkát és valójában kinek feladata ennek az extrának a biztosítása, ha szükséges.

Kérdésként merül fel magamban az is, hogy vajon miért pont most, más ez a szituáció, mint 3 hónappal ezelőtt?  Miért most jutnak eszembe ezek a gondolatok? A kérdés teoretikus és nem is lényeges.

Tavasz, tél után az újjászületés, vidámak leszünk, beindul a szervezetünk. Nyár, a buli, a kikapcsolódás, az esti borozások, sörözések, fröccsözések időszaka. Ősz, vénasszonyok nyara, élvezzük az utolsó napsütéses órákat, még telve, de legalább kitartva energiával. Tél, Karácsony, szilveszteri buli. Majd január és február. Az év két leghidegebb hónapja, s idén mintha még el is lennének csúszva, talán még a március ide sorolódik. Köd, sötétség. Benne a közepében. Home Office.     

A napokban a LinkedIn-en, illetve más fórumokon is olvastam több írást arról, hogy vajon mi lesz a trend: HO vagy irodai munka, mire készülnek a cégek, hogyan alakulnak át az irodai terek, mik lesznek a legfontosabbak. Félreértés ne essék mindez nagyon fontos, foglalkozni kell vele, hiszen azt a kevesebb időt, amit személyesen együtt töltünk, töltsük el minél kötetlenebbül, de az az érzésem, hogy a JELEN, benne a maga virtuális HO valóságával nem kap emellett elegendő energiát.

Kíváncsi vagyok. Ti milyen gyakran teszitek fel kollégáitoknak, s magatoknak az alábbi kérdéseket.

 • Itt és most, a jelenben, a szürke télben / HO-ban hogyan vagyunk?
 • A mi szervezetünk / csapatunk elég erős, hogy ezt az időszakot túlélje? Ha igen, mit teszünk azért, hogy ez így is maradjon?
 • Mit teszünk virtuálisan, hogy a csapatkohézió a szürke, depressziós télben is fennmaradjon?
 • Beszélgetünk eleget a kollégákkal, virtuális sörözünk eleget, vannak közösségi programjaink?
 • Képesek vagyunk bevonni azon kollégákat, akik egyébként a szociális kapcsolatok perifériájára szoktak szorulni a mindennapokban? 

Úgy gondolom mindezek a kérdések a vírus, a tél véghajrájában kiemelten fontosak, ezért mindenképpen feltételre, megválaszolásra kell, hogy kerüljenek, s mi több, szükség esetén cselekvés is kell tartozzon hozzájuk. 

Ugyanakkor ezen kérdések feltétele nem egy egyszeri eset kell, hogy legyen, s nagy valószínűséggel sokatoknak kiforrott programja is van, viszont további kérdésként merül fel, ha tudjuk is az elméletet, ki az, aki ezekkel a kérdésekkel a napi munka mellett a gyakorlatban Nálatok foglalkozik.

Ki az, aki ezekkel a kérdésekkel a napi munka mellett a gyakorlatban Nálatok foglalkozik?

 • Scrum master?
 • Menedzser?
 • Kijelöltök valaki a csapatból, aki birtokában van az ehhez szükséges képességeknek?

Biztos vagyok benne, hogy vannak önszerveződő csapatok, ahol ezzel csak kevéssé kell foglalkozni, de abban is biztos vagyok, hogy vannak szervezetek, ahol ez bizony probléma. Itt a JELEN-ben, HO-ban.

A feladat nem egyszerű, s egy emberre bízni valószínűleg hiba is lenne, de ha mégis így van, éppen ez az egy ember most hogy van?

 • Van még energiája?
 • Mi hajtja?
 • Motivált eléggé?

Ne feledjük, munkatársaink jó esetben nem gépek. S JELEN vírushelyzetben annak / azoknak, akik ezt a szerepet betöltik kiemelt szerepük van a vállalatunk, projektünk életében.

Tudom, sok a nyitott kérdés ebben a bejegyzésben, s azt kell mondjam a legtöbbre a választ csak Ti tudjátok megadni. Amiért mégis leírtam ezeket a gondolatokat, hogy hátha van valaki, akinek mindezek nem jutottak így, most, a tél e kritikus szakaszába eszébe.

Talán Te vagy az kedves olvasó, aki most ezen kérdéseket olvasva megállt, s ha szükséges, változtat, felteszi a kérdéseket. Így ebben a nehéz időszakban is elmerengsz egy pillanatra, s végül teszel azért, hogy embereid, kollégáid jobban érezzék magukat, új erőre kapjanak, mi több ezáltal talán a projekted / vállalkozásod is továbbjut az aktuálisan nehezebb napokon.   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.